O nas
Kmetija LAH
Začetki Kmetije Lah segajo že v 19. stoletje, ko je praded zasadil doma cepljene trte v svojem vinogradu Roženplac v Dornberku. Že od takrat naprej se veselje do dela v vinogradu in pridelavi najboljših vin prenaša skozi generacije…
Leta 2006 smo na Kmetiji Lah sklenili, da začnemo pisati novo zgodbo o vinu. Obstoječo klet smo preuredili v sodobno klimatizirano vinsko klet, stare akacijeve sode pa so zamenjale nove, po meri narejene inox posode. Vse cisterne smo povezali z najsodobnejšim hladilnim sistemom, ki nam omogoča, da pri belih vinih s hladno maceracijo razpecljane bele drozge podaljšamo kontakt jagodne kožice z moštom za 6 do 12 ur. Drozgo nato stisnemo v pnevmatski stiskalnici ter ohladimo mošt za 24 ur do zbistritve. Sledi pretok in kontrolirana fermentacija pri 15ºC.
Pri rdečem grozdju poteka fermentacija in mešanje razpecljane drozge v vinifikatorjih 6 do 8 dni. Pri sortah in letnikih z višjo vsebnostjo kislin izvajamo kontroliran biološki razkis, ki naredi mlada rdeča vina prijetna že kmalu po Martinovem.